Üdvözöljük Önt a szabad fejlesztésű mezőgazdasági portálunkon.
Kérjük nézze át lapjait és mondjon véleményt. A kezdőlapot a www.mezg.hu-ról érheti el, vagy klikkeljen az alábbi linkre.
Megnézem a kezdőoldalt.

 

 

Klikkeléssel válasszon megjelenítési formát
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Ez!
Gyengénlátóknak
Ez!
Télen gyakoribb állatbetegségek II/C
 


Borjak tarlósömöre

 

    Régen a nagyüzemi borjúneveldékben okozott károkat, ma a hizlaláshoz több helyről összevásárolt állatoknál újból gyakrabban találkozunk az egy évesnél fiatalabb borjak gombás bőrbetegségével, a tarlósömörrel. Ritkábban és enyhébb formában még az egy-két év közötti borjakon is jelentkezhet, felnőtt szarvasmarhán azonban szinte sohasem. Ennek oka, hogy az állatok életük során a betegséggel szembeni immunitásra tesznek szert, de az is lehet, hogy az ivarérettséggel, a nemi mirigyek működésének megindulásával megváltozik a bőrfaggyú összetétele, a „savasabb” faggyú pedig kedvezőtlen feltételeket teremt a gomba megtelepedésére.
A fertőzés az esetek többségében közvetlen érintkezéssel történik, az istálló berendezési tárgyainak ( jászlak, rácsok, dörzsölőfák, takarító-és tisztogató eszközök, pl. kaparók ) közvetítésével. Egyes vérszívók, pl. a szőrtetű a betegség terjesztésében vektorként szerepelhetnek.
Gyakran tünetmentes, de spórahordozó borjakkal kerül be az állományba, ennél is gyakoribb, hogy a piacon vásárolt vagy több helyről összevásárolt fiatal borjak kezdődő tarlósömörös bőrelváltozásait nem veszik észre és azok a későbbi tartási helyen súlyosbodnak.
A tarlósömör „indikátorbetegség”, mert jelzi a tartási – takarmányozási színvonalat. A zsúfolt tartás, az istálló sötétsége és magas páratartalma, a hiányos tápanyag-és vitamin ellátás hajlamosító tényezők. Télen gyakoribb.


Hogyan alakulnak ki a tarlósömörös foltok?

A gombaspórákból keletkező gombafonalak elszaporodnak a bőr és a szőrszálak keratinban gazdag hámsejtjeiben, benyomulnak a szőrtüszőkbe, ahol anyagcseretermékeik révén izgatják a bőr itteni rétegét, aminek savós kiszivárgás, „bőrizzadás”, szőrborzoltság, a szőr foltokban való kihullása lesz a következménye. A bőr felszínére jutó, fehérjében gazdag izzadmány később besűrűsödik, a szőrszálakat összetapasztva 2-5 mm. vastag szürkéssárga pörkké alakul. A pörkök alatti levegőtlen bőrterület nem kedvez a gombák szaporodásának, ezért a pörkök közepe gyógyul, a foltok viszont tovább terjednek.


Milyen tünetek vannak?

A bőrelváltozások rendszerint a fejen, a szem környékén kezdődnek, talán azért, mert itt gyakoriak a megtelepedést elősegítő mikrotraumás sérülések és a könny is fellazítja a hámréteget. A fejen, a nyakon, a gáttájékon – ritkábban egyéb bőrterületeken is – kerekded, száraz tésztára emlékeztető pörkök, felrakódások jelentkeznek, melyek alatt a bőr nedvező, a savós kiszivárgás miatt sárgásszürke árnyalatú. A foltok kezdetben pár cm. átmérőjűek, később összefolyva nagyobbak. A betegség előrehaladtával a pörkök közepe ellökődik, itt megjelenik az egészséges szőr, így a beteg bőrterület mintegy „körkörössé” válik. A bőr a foltok környékén, de távolabb is korpázik, hámlik. Érdekes, hogy a végtagokon szinte sohasem észlelünk tarlósömörös foltot. Gyulladásos jelenségek nincsenek, a bőr – ellentétben a rühösség okozta foltokkal - nem viszket!

Jobb képhez klikkeljen a képre (44KB)

A bőrelváltozások rendszerint a szem környékén kezdődnek.


    Megelőzés: jó tartási, takarmányozási viszonyok, istállóhigiénia. Az istálló teremhőmérséklete ne menjen 15°C alá, ne legyen huzatos! Tiszta, száraz alomanyagról naponta gondoskodjunk. A napfény jótékony hatású, ezért a betegség tavasszal javulni szokott. Körültekintő borjúvásárlás. Ne vegyük meg a borjút a föcstejes időszakban, vagyis amíg a 8-10 napos életkort be nem töltötte, mert a csak a föcstejben lévő ellenanyagok felvételének hiánya későbbi sorsát, fejlődését befolyásolja, más betegségekkel szemben is érzékenyebb lesz. Mivel a bendő normális működését 6 – hetes életkorban kezdi meg, eddig elsősorban a tej, vagy az azt helyettesítő tápszerek hasznosítására alkalmas, lehetőleg 6-hetesnél fiatalabb borjút ne hozzunk udvarunkba. Jól nézzük meg a kiszemelt borjú fejlettségét, bőrének, szőrzetének állapotát : ne csak a test szőrzetét nézzük hanem azt is, hogy a szem és a száj környékén nincsenek-e felrakódások, gyanús foltok?
Mind megelőzésre, mind gyógykezelésre vakcinázás lehetséges. A vakcina milyenségét, az oltások idejét és számát állatorvos határozza meg!
A betegek kiemelése, elkülönítése.
A gombák elpusztítására és szaporodásuk megakadályozására különböző szereket használhatunk, ez attól is függ, egyedi- vagy állomány betegségről van szó, illetve milyen korúak és súlyúak az elváltozások ? ( porok, oldatok, kenőcsök, sprayk, fürösztő szerek ).
Vitamin-kiegészítés, fehérje-terápia.
A betegségnek közegészségügyi vonatkozása van, emberre átragadhat. ( védőkesztyű, zárt ruházat, fertőtlenítés ).

 
Jobb képhez klikkeljen a képre (46KB)

Megelőzés : jó tartási, takarmányozási viszonyok, istállóhigiénia !
 

 
Megjelent a www.mezg.hu-n: 2006. 12. 4.

Szerző: dr. Böő István
E-mail: boodr@mail.globonet.hu
Honlap:www.globonet.hu/boodr

A képek a szerző felvételei.

Szerzői jogi nyilatkozat: a közölt szöveg- és képanyag csak a www.mezg.hu ( info@mezg.hu ) engedélyével használható fel.
Ugrás a lap tetejére