Üdvözöljük Önt a szabad fejlesztésű mezőgazdasági portálunkon.
Kérjük nézze át lapjait és mondjon véleményt. A kezdőlapot a www.mezg.hu-ról érheti el, vagy klikkeljen az alábbi linkre.
Megnézem a kezdőoldalt.

  


Jelölje be a kívánt megjelenítési formát, majd nyomja meg a "MÓDOSÍTOM" gombot
HÁTTÉRSZÍN
 
BETŰSZÍN
 
BETŰNAGYSÁG
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
 

 
Gyengénlátóknak
KLIKKELJEN VÁLASZTÁSÁRA
A tavaszi baromfiudvar veszélyei I.

 

Kelésgyenge naposcsibék     Több, itt nem részletezett ok miatt ismét "divatba jött" a csupán családi szükségletre szánt naposcsibék vásárlása. Ahhoz, hogy korai vágni való csirkéink legyenek, a csibét kora tavasszal kell beszereznünk, egyébként ezek vitalitása, életereje általában jobb is, mint a kései naposcsibéké.
Naposcsibét kizárólag állategészségügyi hatóság által regisztrált, vagyis olyan helyről vásároljunk, ahol a tenyésztés, szaporítás, keltetés, forgalmazás állat-egészségügyi háttere rendezett.
A gazdasszony legnagyobb bosszúságai közé tartozik, amikor a drágán vásárolt, majd "pátyolgatott" csirkéi minden igyekezete ellenére már a nevelés első két hetében elpusztulnak. Ennek leggyakoribb oka a kelésgyengeség, melyet szakmai háttere miatt helyesebb köldökgyulladásnak nevezni.
Miről van szó?
A csibe az embrionális fejlődéséhez szükséges tápanyagokat és energiát a tojás szíkanyagaiból nyeri. A szíktömlő egészen a keltetés 18. napjáig az embrió testüregén kívül helyezkedik el, de a keltetés 19. napjára a viszonylag kisméretű köldöknyíláson keresztül behúzódik a testüregbe. Amennyiben ez a folyamat hiányos vagy a szükségesnél lassúbb, egyrészt csökken a naposcsibe vitalitása (életereje), másrészt a nyitott köldöknyíláson át a környezetből különböző baktériumok (leggyakrabban szalmonellák, E. coli stb.) jutnak be a naposcsibe testébe. Szabályos esetekben a sziktömlő a kelést követő második nap végére tömegének harmadára, de legalábbis felére csökken, majd legkésőbb a negyedik napon teljesen felszívódik. A kelés idejére be nem záródott köldöknyílású naposcsibéket a keltetői válogatásnál már eleve kiselejtezik, egy részük azonban kereskedelmi forgalomba kerül.
Az egészséges, életerős naposcsibe testtömege 40-50 gramm. Mivel az első napi testtömeg fajták szerint is eltérő lehet, az életképesség megítéléséhez legalább ilyen fontos az, hogy a csibe küllemi hibáktól mentes legyen (ép végtagok, szabályos csőr), legyen dús, száraz pihével teljesen benőtt, élénk tekintetű és mozgású, ne billegjen, lábain szilárdan álljon, szíkzacskója felszívódott, vagyis köldöktájéka kemény tapintású.


Jobb képhez klikkeljen a képre (12,5 KB)

Egészséges, életerős naposcsibék


A kelésgyenge csibe a szabványosnál kisebb, pihézete borzas, túl száraz vagy -gyakrabban- nyirkos, aluszékony, fázékony, étvágytalan, állandóan csipog, nemegyszer már az első életnapon hasmenéses, az ürülék a végbélnyílás körül beszáradt. Csőre, lába sokszor deformált, lábain nem áll szilárdan, billeg. A has-, illetve köldöktájék lógó, nedves, puha tapintású. A köldöknyílás környéke vizenyősen beszűrődött, duzzadt, kivörösödött. Ha az ilyen, elpusztult naposcsibék hasfalát feltépjük, a köldöknél mogyoró-gesztenye nagyságú fel nem szívódott sárga képletet (szíktömlőt) látunk, melynek taralma híg, sárga vagy zöldes színű, nemegyszer bűzös szagú.
A naposcsibe köldökgyulladásának okai nem fertőzőek és fertőzőek egyaránt lehetnek.
Nem fertőző okok: tenyészállomány tartási, takarmányozási hibái, tenyésztojások kezelési, tárolási hibái, rossz higiéniai viszonyok, keltetéstechnológiai hiányosságok, naposbaromfi szállítási hibái stb.
Fertőző okok: a tenyésztojásba bármilyen úton bejutott kórokozók a számukra kiváló táptalajt jelentő szíkhólyagba jutva elszaporodnak, jelentős részük toxinokat (méreganyagokat) termel.
A kelésgyenge csibék zöme az élet első két hetében elpusztul.
A köldökgyulladás miatti elhullásoknak jellegzetes görbéjük van: az elhullások már az 1.-2. életnapon megkezdődnek, a 3.-5. napon tetőznek, majd a 10., legkésőbb a 14. napon megszűnnek.
A rajtunk kívülálló, még a tenyésztelepen vagy keltetőkben ható okok ellen nem sokat tehetünk. Vásárláskor azonban a válogatásnál "legyünk résen", majd a hazaszállításkor, még inkább a fogadáskor gondoskodnunk kell a megfelelő tartási, takarmányozási feltételekről (hőmérséklet, telepítési sűrűség, ivóvíz, takarmány stb.).


Jobb képhez klikkeljen a képre (13,6 KB)

A naposcsibék fogadásakor gondoskodjunk a megfelelő tartási feltételekről!


Nyilvánvaló, hogy a baktériumok okozta köldökgyulladás antibiotikum-kezelésre szorul. A baj az, hogy mire a laboratóriumi eredmény megérkezik, addigra a következmények elkerülhetetlenek.
Csaknem általános, megjegyzem rossz gyakorlat, hogy sokan "önvédelemből", minden előzetes vizsgálat nélkül gyógyszereznek.
Javaslat: amint naposcsibéink az udvarunkba kerülnek, vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal, hiszen a származási hely, esetleg az addig már másutt elvégzett, azonos keltetőből származó állomány antibiotikum-érzékenységének ismeretében időt nyerünk, s itt döntő a gyorsaság és a szakszerűség!
Az állatorvos feltétlen értesítése azért is fontos, hogy az állomány későbbi sorsát alapvetően meghatározó, egyes fertőző betegségekkel (pl. gumborói betegség) kapcsolatos járványvédelmi teendőket megbeszéljük!Megjelent a www.mezg.hu-n: 2007. 03. 16.

Szerző: dr. Böő István
E-mail: boodr@mail.globonet.hu
Honlap: www.globonet.hu/boodr
A kép a szerző felvétele

Szerzői jogi nyilatkozat: a közölt szöveg- és képanyag csak a www.mezg.hu ( info@mezg.hu ) engedélyével használható fel.


Ugrás a lap elejére