Üdvözöljük Önt a szabad fejlesztésű mezőgazdasági portálunkon.
Kérjük nézze át lapjait és mondjon véleményt. A kezdőlapot a www.mezg.hu-ról érheti el, vagy klikkeljen az alábbi linkre.
Megnézem a kezdőoldalt.

  


Jelölje be a kívánt megjelenítési formát, majd nyomja meg a "MÓDOSÍTOM" gombot
HÁTTÉRSZÍN
 
BETŰSZÍN
 
BETŰNAGYSÁG
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
 

 
Gyengénlátóknak
KLIKKELJEN VÁLASZTÁSÁRA

Bagócslárva betegség
 


Mi okozza?

A juhbagócs, Oestrus ovis lárvái okozzák, mely kb.10-12 mm. hosszú, sárgásszürke színű, szőrökkel fedett légy.

Mikor fordul elő?

A legyet a szabadban ritkán látjuk, leginkább a nyári hónapokban, a legmelegebb déli órákban repül. Ez a légy elevenszülő, álcáit röptében rakja le a juhok orrnyílásainak közelébe, esetleg az orr nyálkahártyájára, a szem közelébe, ritkábban más testtájakra. Az álcák kb. 1 mm hosszúak, az orrüregbe vándorolnak, ahol azután elérik kb. 25 mm. hosszú teljes kifejlettségüket és a következő tavasszal vagy nyár elején hagyják el az orrüreget a talajra hullva és bebábozódva. A bábból 4-6 hét múlva kirepül a légy.
Az orrba jutott lárvák fejlődése tehát mintegy 8-9 hónapig tart, ez idő alatt okozza a tüneteket.

Milyen tünetek vannak?

Érdekes, hogy amikor a nyáj körül a juhbagócsok megjelennek, a juhok nyugtalanná válnak, fejüket rázzák, orrnyílásaikat ösztönszerűen igyekeznek elrejteni úgy is, hogy összebújnak vagy orrukat a talajhoz szorítják.
A lárvák bevándorlása alatt orrukat dörzsölik, gyakori „orrfúvással” igyekeznek azoktól megszabadulni. A lárvák bejutása után átmenetileg megnyugszanak, ez a nyugalom azonban csak addig tart, amíg a lárvák az orrüregben el nem kezdenek növekedni. Innentől tapasztalhatjuk az orr-és melléküregek hurutját, a savós, később nyálkás, nyálkás-gennyes orrfolyást és kötőhártya-hurutot.

A lárvák orrüregbeli fejlődésének utolsó hónapjaiban az állatok sokat prüszkölnek, némelyik juh időnként nyugtalan, fejét rendellenesen tartja, mozgászavarok észlelhetők. Az idegrendszeri tünetek (súlyos izgatottság vagy tompultság, kényszermozgások, görcsök) azt jelentik, hogy a lárvák az orrüregből feljebb kerültek, a rostacsontba is eljutottak, a gennyes folyamat az agyburokra terjedt, sőt az ékcsonti üregen keresztül az agyvelőbe kerülhettek, ahol másodlagos baktériumos fertőzés révén tályogok képződtek. Ez az állapot kedvezőtlen kórjóslatú, ezek az állatok lesoványodnak, majd senyvességben hullanak el.
Ha csupán az orrüregben voltak lárvák, a tünetek a következő tavaszi-nyári kivándorlás idején súlyosbodnak, de az enyhébb fertőzöttség akár észrevétlen is maradhat.

Megelőzés, védekezés

Légyirtás, főként a rajzás időszakában.
Ma már hatásos injekciós készítmények vannak forgalomban a betegség kezelésére.
(Régebben a lárvákat elölő vagy „kihajtó” szereket a hátukra fektetett juhok orrüregébe kellett juttatni).


Megjelent a www.mezg.hu-n: 2007. 04. 22.

Szerző: dr. Böő István
E-mail: boodr@mail.globonet.hu
Honlap: www.globonet.hu/boodr
A kép a szerző felvétele

Szerzői jogi nyilatkozat: a közölt szöveg- és képanyag csak a www.mezg.hu ( info@mezg.hu ) engedélyével használható fel.
Ugrás a lap elejére