Üdvözöljük Önt a szabad fejlesztésű mezőgazdasági portálunkon.
Kérjük nézze át lapjait és mondjon véleményt. A kezdőlapot a www.mezg.hu-ról érheti el, vagy klikkeljen az alábbi linkre.
Megnézem a kezdőoldalt.

  


Jelölje be a kívánt megjelenítési formát, majd nyomja meg a "MÓDOSÍTOM" gombot
HÁTTÉRSZÍN
 
BETŰSZÍN
 
BETŰNAGYSÁG
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
 

 
Gyengénlátóknak
KLIKKELJEN VÁLASZTÁSÁRA

Paklincsosság
 


Mi okozza?

A Melophagus ovinus, az ún. bábszülő legyeknek egyik faja, a széthajtott gyapjú között szabad szemmel is látható, 4-5 mm. hosszú, rozsdabarna színű, szárnyatlan, lapos légyfaj, a juh egyik legelterjedtebb külső élősködője. Vérszívó, a juh bőrfelületén, a gyapjúszálak között élősködik, a gyapjú között igen gyorsan mászik. Élettartama az állat testén 4-5 hónap, innen eltávolítva (pl. nyírással) hamar elpusztul.
A juhpaklincsot juhcsimbének is mondják.
Nem tévesztendők össze a kullancsokkal, melyek nem mászkálnak, hanem a bőrbe fúrják magukat, emellett a paklincsoknak 3 pár, a kullancsoknak 4 pár végtagjuk van.

Mikor fordul elő?

A fertőzöttség február és május között a legnagyobb, de előfordul a nyári hónapokban is. A paklincs teljes fejlődése a gazdaállaton történik, elsősorban a bárányok károsodnak.

Milyen tünetek vannak?

A paklincsok a nyakon, a mellkas és a has oldalán fordulnak elő, nyáron inkább az alsó, télen inkább a felső testrészen. Szúrásaik viszkető érzést keltenek, az állat vakaródzik, bőrét rágja, ezáltal a gyapjú károsodik, emellett szinte állandó a juhok nyugtalansága.
Nagyobb tömegben vérszívásukkal vérfogyottságot okoznak.

Megelőzés, védekezés

Ugyanaz, mint a rühösségnél (fürösztés, injekciós készítmények).
Számuk a gyapjúnyírással is csökkenthető.


Megjelent a www.mezg.hu-n: 2007. 04. 22.

Szerző: dr. Böő István
E-mail: boodr@mail.globonet.hu
Honlap: www.globonet.hu/boodr
A kép a szerző felvétele

Szerzői jogi nyilatkozat: a közölt szöveg- és képanyag csak a www.mezg.hu ( info@mezg.hu ) engedélyével használható fel.
Ugrás a lap elejére