Üdvözöljük Önt a szabad fejlesztésű mezőgazdasági portálunkon.
Kérjük nézze át lapjait és mondjon véleményt. A kezdőlapot a www.mezg.hu-ról érheti el, vagy klikkeljen az alábbi linkre.
Megnézem a kezdőoldalt.

  


Jelölje be a kívánt megjelenítési formát, majd nyomja meg a "MÓDOSÍTOM" gombot
HÁTTÉRSZÍN
 
BETŰSZÍN
 
BETŰNAGYSÁG
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
 

 
Gyengénlátóknak
KLIKKELJEN VÁLASZTÁSÁRA

Kokcidiózis
 


Mi okozza?

A Eimeria coccidium fajok (spórás véglények) közül a juhban több is előfordul, ezek közül legjelentősebb az E. arlongi.

Mikor fordul elő?

Elsősorban a bárányhizlalásnál.
A bárányok fertőződése az anyáktól ered, ugyanis a felnőtt juhok folyamatosan ürítik bélsarukkal a fertőzésre alkalmas oocystákat (a coccidiumok ivaros szaporodási formáit), melyek a vékonybél hámsejtjeiben elszaporodva azok pusztulását okozzák, másrészt a nyálkahártya bővérű lesz, apró vérerei meg is repedhetnek.
A fertőződés leggyakrabban a hasmenéses állatok bélsarával történik az elégtelen istállóhigiénia következtében, bekövetkezhet a legelőn is a bélsárral szennyezett fűvel, vagy a szennyezett szálastakarmányokkal is.

Milyen tünetek vannak?

A tünetek sokszor nem kifejezettek és nem is jellegzetesek.
Legfőbb tünet a 2-6 hetes bárányok hasmenése. A bélsár híg, véres, nyálkacafatokat tartalmaz, elszennyezi az állat hátsó részét. A betegek étvágytalanok, vérfogyottak, legyengültek, a heveny szakaszban az elhullás tömeges lehet. Ha a hasmenés állandósul, a bárányok ráncossá válnak.
Később részint a parazita „önkorlátozó” hatása, részint a kialakuló védettség következtében a klinikai tünetek csökkennek, akár meg is szűnnek, az oocysta-ürítés azonban folyamatos, ezáltal a fogékony egyedek folyamatos fertőződése szinte biztosított.

Megelőzés, védekezés

Kísérjük figyelemmel az anyaállatok fertőzöttségét (bélsárvizsgálat), szükség esetén az ellés előtt 20. – 30. nap között coccidiumölő-szerrel kezelés.
Megjegyzendő, hogy alig van olyan juh, melynek bélsarában ne lenne több-kevesebbb oocysta anélkül, hogy az állat bármely tünetet mutatna, ezért csak az oocysták tömegesebb jelenléte esetén beszélhetünk kokcídiózisról. Elletés, elletőrekeszek higiéniai gondozása, gyakori alomcsere.
Jó kezelési módszer: 5- 10 napon keresztül coccidiostaticum, majd legelőváltás.
A kokcidiózis elleni szereket egyébként a báránytápok egy része eleve tartalmazza.


Megjelent a www.mezg.hu-n: 2007. 04. 22.

Szerző: dr. Böő István
E-mail: boodr@mail.globonet.hu
Honlap: www.globonet.hu/boodr
A kép a szerző felvétele

Szerzői jogi nyilatkozat: a közölt szöveg- és képanyag csak a www.mezg.hu ( info@mezg.hu ) engedélyével használható fel.
Ugrás a lap elejére