Üdvözöljük Önt a szabad fejlesztésű mezőgazdasági portálunkon.
Kérjük nézze át lapjait és mondjon véleményt. A kezdőlapot a www.mezg.hu-ról érheti el, vagy klikkeljen az alábbi linkre.
Megnézem a kezdőoldalt.

  


Jelölje be a kívánt megjelenítési formát, majd nyomja meg a "MÓDOSÍTOM" gombot
HÁTTÉRSZÍN
 
BETŰSZÍN
 
BETŰNAGYSÁG
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
 

 
Gyengénlátóknak
KLIKKELJEN VÁLASZTÁSÁRA

Tüdőférgesség
(Légcsőférgesség)
 


Mi okozza?

A Dictyocaulus filaria, mely a juhok hörgőiben, légcsövében és a tüdőben élősködő fonálféreg, fejlődése köztigazdát nem igényel.
Szürkésfehér színű, a hím kb. 50-80 mm., a nőstény 50-100 mm. hosszú.

Mikor fordul elő?

A juhok az élősködő lárváit rendszerint a legelőn veszik fel, legveszélyesebbek a legelők nedves, árnyékos részei. Tömeges fertőződés is inkább a csapadékos években történik nyáron, vagy rosszul táplált állományokban a beteleltetés után.
Súlyosabb megbetegedést az egyévesnél fiatalabb bárányoknál tapasztalunk.

Milyen tünetek vannak?

A tüdőben megtelepedett ivarérett nőstények petéket raknak, a belőlük kialakult lárvákat a gazdaállat felköhögi, majd lenyeli. Így jutnak a lárvák a bélcsatornába, ahonnan a bélsárral ürülnek a külvilágra.
Gyakori az enyhe fertőzöttség, mely klinikai tünetekben nem is mindig mutatkozik (legfeljebb enyhe köhögésben, hörghurutban).
Rossz ellenálló képességű, fiatal állatokban a betegség heveny szakaszában szapora légzést, száraz köhögést észlelünk, később az állatoknak orrfolyásuk van, hurutosan, elnyújtottan, szinte kínzóan köhögnek, ehhez „fűrészbakszerű” testtartást vesznek fel, majd az idült bronchitis (hörghurut) tüneteit láthatjuk: szapora, nehezített légzés, érdes köhögés, kondícióromlás, esetleg senyvesség, fulladás.

Megelőzés, védekezés

Vizes, harmatos füvet ne legeltessünk! Lehetőleg egy-egy legelőszakaszt egy hétnél tovább ne használjunk.
Az élősködő ellen többféle készítménnyel is védekezhetünk (injekciós készítmény, oldat, paszta, por, granulátum, nyalósóban adagolt szer).
Fertőzött területeken legelőre hajtás előtt, vagyis tavasszal féreghajtás.


Megjelent a www.mezg.hu-n: 2007. 04. 22.

Szerző: dr. Böő István
E-mail: boodr@mail.globonet.hu
Honlap: www.globonet.hu/boodr
A kép a szerző felvétele

Szerzői jogi nyilatkozat: a közölt szöveg- és képanyag csak a www.mezg.hu ( info@mezg.hu ) engedélyével használható fel.
Ugrás a lap elejére