Üdvözöljük Önt a szabad fejlesztésű mezőgazdasági portálunkon.
Kérjük nézze át lapjait és mondjon véleményt. A kezdőlapot a www.mezg.hu-ról érheti el, vagy klikkeljen az alábbi linkre.
Megnézem a kezdőoldalt.

  


Jelölje be a kívánt megjelenítési formát, majd nyomja meg a "MÓDOSÍTOM" gombot
HÁTTÉRSZÍN
 
BETŰSZÍN
 
BETŰNAGYSÁG
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
 

 
Gyengénlátóknak
KLIKKELJEN VÁLASZTÁSÁRA

Gyomor – és bélférgesség
 


Mi okozza?

A legelterjedtebb és legjelentősebb parazitózis, melyet a Trichostrongylidae- családba tartozó, különféle fajú fonálférgek okoznak. Az oltógyomorban és a vékonybélben élősködő mintegy tíz –féle orsóféreg közül legjelentősebbek a Haemonchus contortus (nagy gyomorféreg) és a vékonybélben megtelepedő kisebb Trichostrongylus, a többi faj jelentősége kisebb (Ostertagia, Nematodirus, Cooperia).
A Haemonchus contortus nősténye kb. 30 mm, rozsdavörös, tarkázott, hímje 20 mm. hosszú, vörösesszürke színű.
A Trichostropngylus sokkal kisebb, kb.4-7 mm hosszú.
Az ivarérett férgek nőstényei petéket raknak a gyomorba és a belekbe, melyek a juh bélsarával kijutnak a legelőre és egy nap alatt lárva lesz belőlük (I. lárva-stádium). Nedves és meleg környezetben viszonylag rövid időn belül megtörténik a lárvák további fejlődése (II. ill. III. lárva. stádium). A III. lárva-stádium már fertőző, a növényzeten megtelepedve a juh elfogyasztja, annál is inkább, mert ezek a lárvák a fűszálak csúcsa felé húzódnak, majd a gyomorban és a bélben 3-4 hét alatt kifejlődnek az ivarérett férgek, és indul a „körfolyamat” elölről.

Mikor fordul elő?

Alig van olyan juh, amelynek gyomrában, bélcsatornájában több-kevesebb féreg ne lenne, de nedves legelőkön vagy meleg, párás, esős időjárás esetén mint legelő-és nyájbetegség jelentkezhet.
Még egy látszólag egészséges, de fertőzött juh is naponta több millió petét képes üríteni.
Fiatal, még fejlődő állatoknál és hajlamosító körülmények egyidejű fennállása esetén (pl. rossz tápláltsági állapot, legelő zsúfoltsága stb.) gyakoribb és súlyosabb beszámítás alá esik.

Jobb képhez klikkeljen a képre (20,7 KB —> 120,2 KB)

Azok a legelőterületek veszélyesebbek, melyeket az állatok naponta többször is felkeresnek, vagy ott hosszabb ideig tartózkodnak (pl. vízivás, delelés)


Milyen tünetek vannak?

A tünetek a férgek fajától, számától, a juh életkorától, ellenálló képességétől függően igen változatosak.
Enyhe fertőzöttség esetén jellegzetes tünetek nincsenek is, legfeljebb a rosszabb súlygyarapodás hívja fel a figyelmet a betegségre.
Később az állatok ún. fertőzéses immunitásra tesznek szert, ami megvédi őket az erősebb tünetekben megnyilvánuló fertőződéstől. Azonban ha ez az immunitás bármely ok miatt csökken vagy kellő mértékben ki sem tud alakulni (rossz tartás, hiányos takarmányozás, más háttérbetegségek stb.), lehetőség nyílik súlyosabb újrafertőződésre és ilyenkor már klinikai tünetek megjelenésére is: romlik a takarmány-értékesítés, gyengeség, vérfogyottság, senyvesség tapasztalható. Főként Haemonchus – fertőzés estén az előbbiek mellett a nyálkahártyák sápadtsága, az áll-alatti tájékon pedig vizenyős beszűrődések észlelhetők. A bélférgességek fő tünete a hasmenés is lehet.
Amennyiben egyidejűleg vannak jelen gyomor-és bélférgek, hasmenés, vérszegénység, gyors leromlás történik. Rossz erőállapotban lévő, főként fertőzött legelőről hizlaldába kerülő bárányok súlyosabban, idősebb, már védettséggel bíró juhok enyhébben betegszenek meg.

Megelőzés, védekezés

Legeltetés higiéniai körülményeinek javítása, megfelelő legelőgazdálkodás (vizes, pocsolyás legelőrészek kiiktatása, egy-egy legelőszakasz váltakozó használata).
Szakszerű takarmányozás.
Esős, csapadékos időben a fertőzött legelők kerülése.
Harmat, felszáradás után legeltessünk!
Kellő számú, megfelelően elhelyezett itatóvályú (az állatok ne tudjanak belelépni, bele üríteni).
Felnőtt állomány féregtelenítése szükség szerint, évente akár többször is (szájon át, nyalósóban adagolt szerekkel vagy injekciókkal).


Megjelent a www.mezg.hu-n: 2007. 04. 24.

Szerző: dr. Böő István
E-mail: boodr@mail.globonet.hu
Honlap: www.globonet.hu/boodr
A kép a szerző felvétele

Szerzői jogi nyilatkozat: a közölt szöveg- és képanyag csak a www.mezg.hu ( info@mezg.hu ) engedélyével használható fel.
Ugrás a lap elejére