Üdvözöljük Önt a szabad fejlesztésű mezőgazdasági portálunkon.
Kérjük nézze át lapjait és mondjon véleményt. A kezdőlapot a www.mezg.hu-ról érheti el, vagy klikkeljen az alábbi linkre.
Megnézem a kezdőoldalt.

  


Jelölje be a kívánt megjelenítési formát, majd nyomja meg a "MÓDOSÍTOM" gombot
HÁTTÉRSZÍN
 
BETŰSZÍN
 
BETŰNAGYSÁG
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
 

 
Gyengénlátóknak
KLIKKELJEN VÁLASZTÁSÁRA

Emberek és állatok nyári ellenségei: a LEGYEK!

II/II
 A legyek elleni védekezés szempontjai:


Noha a légyirtó szerek tucatjait és azok formáit is ismerjük, ezek konkrét megnevezésétől természetesen el kell tekintenünk, ez itt nem a reklám helye! (porok, granulátumok, drazsék, kenhető készítmények, az állat testfelületére juttatott ún. pour–on oldatok, csalétkek, spray-k , permetszerek, stb.) Sokat mégsem jutottunk előre a védekezésben!
Ennek biológiai és szervezési, technológiai okai egyaránt vannak.
Legfőbb gond a szerekkel szembeni rezisztencia (ellenállás) gyors kialakulása. Ebben szerepet játszanak genetikai és biológiai tényezők (rövid élettartam, nagy szaporaság, legyek táplálkozási módja, nemek közötti arány), környezeti feltételek, de az alkalmazott szer hatóanyagának jellege, mennyisége, az alkalmazás módja, a kezelések gyakorisága, a kezelt területek nagysága is.
Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy annak idején a DDT-vel eleinte igen hatékonyan irtották a házi legyet, majd rövid időn belül a legyek „rá sem hederítettek” a szerre. Ezeknek a kontaktmérgeknek a folyamatos használata következtében olyan légypopulációk alakultak ki, melyeknek már a sokadik nemzedéke érzéketlenebbé vált iránta, mint a korábbi elődök. A rezisztencia a természetes kiválasztódás jó példája volt. Miközben ugyanannak a népességnek egyes tagjai is eltérően reagáltak a méregre, az érzékenyek elpusztultak, a kevéssé érzékenyek viszont fennmaradtak, sőt szaporodtak is, mivel azonban az ellenálló képesség bizonyos mértékiben öröklődik, az utódok is ellenállóbbak lettek, mint elődeik, szüleik. Az ellenálló képesség a természetes kiválogatódás révén így fokozódott nemzedékről nemzedékre, s mivel tudjuk, hogy a házilégynek egy éven belül akár nyolc nemzedéke is lehet, a rezisztencia egy légyszezon alatt is kialakulhatott.
A rezisztencia kialakulását többféleképpen késleltethetjük. Nagyobb teret kell adnunk a védekezés biológiai módszereinek, az irtószer kijuttatási területét, a felhasználás gyakoriságát, idejét mindig az adott légyfaj biológiai sajátosságai szerint kellene meghatározni, az irtószerek rotációját növelni kellene, vagyis azokat gyakrabban kellene változtatni.
A kifejlett házilegyek rendszerint tenyészőhelyeik, a trágyadombok, szemétkupacok, bomló növényi-állati anyagok közelében tartózkodnak, röptávolságuk mindössze 50-150 méter, nagyobb távolságra csak egészen ritkán repülnek el. Ennek figyelembevétele a védekezésben fontos! Hiába irtjuk az egyik udvarban rendszeresen a legyeket, ha a szomszéd rendezetlen trágyatelepéről folyamatos az utánpótlás! Ha azonban egy-egy utcarész legalább a röptávolság hosszában összehangolva, egy napon végezné istállói, óljai, trágyakazla, udvara légytelenítését, s ezt a nyári hónapokban kétszer-háromszor megismételné és az alkalmazott szert váltogatná, sokkal eredményesebb lenne a védekezés!
A megelőzésre, vagyis a környezethigiéniára és a tenyészőhelyek, elsősorban a trágya kezelésére kellene törekednünk (zárt trágyatárolók).
A védekezés akkor hatásos, ha összetett, vagyis mind az imágók, mind a különböző fejlődési alakok (lárva, báb) ellen irányul. Legfontosabb a tenyészőhelyek felszámolása, hiszen az imágók irtásával csak azok ritkítását érhetjük el. Nálunk még mindig leggyakoribb módszer a permetezésen alapuló vegyi eljárás. A legtöbb erre használt szer (szénhidrogén-származékok, foszforsav-észterek, szintetikus piretroidok stb.) meszelt felületen csökkentett hatású, legfeljebb 7-10 napig érvényesül és a rezisztencia gyorsan, esetleg már a következő nemzedéknél kialakul.
A legyek irtására sokféle vegyszert, kémiai anyagot fejlesztettek ki. Ezek között vannak ún. érintőmérgek, melyek a légyre kerülve azonnal ölnek, vannak, amelyek csupán vonzzák a legyeket, de gyomormérget tartalmaznak, így a légy szervezetébe jutva pusztítják el azokat. A mai legmodernebb készítmények emberre és haszonállatokra nézve is teljesen veszélytelenek. Mikroszkópikus méretű tokban van a szer, melyet a legyek leggyakoribb előfordulási helyeire szórunk, permetezünk, ecsetelünk, ez rátapad a légy testére amikor végighalad a kezelt felületen, majd a megtapadás után a hatóanyag a kutikulán (a légy bőrén) keresztül beszívódva fejti ki „ölő” hatását.
Természetesen-főként lakásokban- nem szabad lemondanunk a mechanikai védekezés eszközeiről és a vegyszermentes módszerekről sem (pl. ragacsos csapdák).
Nyári nagy melegben az enyhe elsötétítés és az enyhe huzat csökkenti az épületen belüli légyszámot.
Legelőkön természetesen alapvető fontosságú a legelőhigiénia és a porozókapuk, vakaródzók felállítása.
Szabadban tartott állatoknál-főként a legelőkön- megelőzésként ma is eredményesen alkalmazhatók a legyeket távol tartó szerek (repellens szerek), melyek hatóanyaga többnyire szintetikus pirethroid, de riasztóként hatásosak lehetnek a különböző növényi illóolajok is.
A kicsi toxicitású, de széles hatásspektrumú fotostabil szintetikus pirethroidoknak 2-3 hétnél is hosszabb a repellens hatásuk. Lehetővé teszik a gépi permetezést, nagy létszámnál esetleg a fürösztést is, mert a bőrön át nem szívódnak fel. Nem használhatunk legelőn olyan szert, mely a méhek pusztulását okozhatja. A legelői légyirtás, légy-távoltartás alaptétele, hogy az akciót mindig a kritikus időben végezzük, lehetőleg minél nagyobb területen ( teljes legelő, egész csorda), az eljárást pedig ismételni kell.
Legelőn fokozott gondot kell fordítani a sebek ellátására! Jók azok a sebolajak, melyek növényi kivonatokat (fahéj, szegfűszeg,eukaliptusz), más repellens anyagokat (pl. kámfor, mentol), valamint különböző olajokat (terpentinolaj, csukamájolaj, lenolaj, napraforgóolaj) és fakátrányt tartalmaznak, mert ezek riasztanak, miközben a sebeket is gyógyítják. Ideális megtapadásukat segédanyagok biztosítják.
Amire ügyelni kell minden légyirtó-szer használatakor: a szert a használati utasításban előírt módon, töménységben és az egészségvédő-óvó rendszabályok betartása mellett kell kijuttatni.
A kémiai anyagokat mellőző, környezetkímélő biológiai technológiák inkább a jövő útjai, ezek a légy természetes ellenségeit „vetik be”: pl. fürkészdarazsak (utódaik neveléséhez a légy lárváit, bábjait használják fel), egyes mikrogombák, paraziták (a légy szervezetébe jutva azokat elpusztítják).
Ma már olyan kísérleteket is végeznek, amikor radiológiai behatással steril, vagyis termékenyítésre képtelen hím egyedeket hoznak létre, így a termékenyítés elmarad, nincsenek utódok. Vannak olyan hormonkészítmények is, melyek a légylárvák fejlődését megzavarva torz utódokat eredményeznek.
Legelőkön jól beváltak a juvenilhormon-analógokat tartalmazó nyalósók. A napi rendszerességgel igen kis adagban felvett és a bélsárral folyamatosan ürülő szer megakadályozza a bélsárban tenyésző legyek kifejlődését.
Ne csak az irtószerekre hagyatkozzunk, hanem az állattartási higiénia javítására, a légy tenyészőhelyek ( trágya, kiszóródott takarmány stb. ) csökkentésére is!
Mindehhez nem kell más, mint seprű, lapát, vödör és a legfontosabb: a lelkiismeretes, gondos gazda vagy állatgondozó!

Jobb képhez klikkeljen a képre (20,2 KB —> 67,3 KB)

Itt legalább vakaródzással védekezhet!
Jobb képhez klikkeljen a képre (20,3 KB —> 67,3 KB)

Zárt tartásnál az állat védekezni sem tud!Megjelent a www.mezg.hu-n: 2007. 06. 26.

Szerző: dr. Böő István
E-mail: boodr@mail.globonet.hu
Honlap: www.globonet.hu/boodr
A képek a szerző felvételei.

Szerzői jogi nyilatkozat: a közölt szöveg- és képanyag csak a www.mezg.hu ( info@mezg.hu ) engedélyével használható fel.
Ugrás a lap elejére