Elkezdődött a területalapú támogatások (SAPS) kifizetése

A gazdálkodók 280 milliárd forint SAPS támogatást kapnak az idei évre, ami 50 milliárd forinttal több, mint tavaly. Ennek az összegnek a felét, vagyis durván 135 milliárd forintot kezdjük folyósítani a mai napon- mondta Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közös sajtótájékoztatóján. Palkovics Péter azt hangsúlyozta, hogy decemberben megindul a különleges tejtámogatás kifizetése is, ezen a jogcímen 2700 tejtermelő kap az elkülönített 13.5 milliárd forintból.
169 ezer termelő 5 millió hektárra nyújtott be támogatási igényt, tehát hektáronként 56 ezer forint lesz a terület alapú támogatás 2011-ben, ez 20 százalékkal több a tavalyinál. Magyarország a májusi fagykárra tekintettel elsőként kérte az Európai Bizottságot, hogy a SAPS pénzek 50 %-át már október 16-tól kifizethesse a gazdáknak. A költségvetés nehéz helyzete ellenére a kormány lehetővé tette, hogy a kifizetések rendben elindulhassanak - emelte ki a miniszter.

Az MVH elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a hivatal 2010 novemberétől folyamatosan egyszerűsíti a rendszert és emeli a belső szervezettséget, hogy hatékonyabb legyen a munka, könnyebben tudják végrehajtani a kifizetéseket.

Az eredményekről elmondta, hogy több mint 500 falugazdászt és tanácsadót képeztek ki, ennek hatására, zökkenőmentesebb volt a benyújtási időszak és 25%-kal csökkent a problémás esetek száma.

A helyszíni ellenőrzések 2011. július 5-szeptember 23. között zajlottak. Az adategyeztetések után mintegy 7000 gazdálkodó előlegfizetési  kérelmét utasította el a hivatal. A leggyakoribb ok az volt, hogy az igénylő nem felelt meg a SAPS-ra vonatkozó követelményeknek, vagy nem teljesítette a kölcsönös megfeleltetés szabályait.

A támogatás második felének kifizetése 2011. december 1. és 2012. június 30. között esedékes, de a tárca mindent megtesz azért, hogy a gazdák minél hamarabb hozzájussanak a pénzhez.
 

 

Forrás: www.kormany.hu
Közzétettük: 2011.10.17.