Üdvözöljük Önt a szabad fejlesztésű mezőgazdasági portálunkon.
Kérjük nézze át lapjait és mondjon véleményt. A kezdőlapot a www.mezg.hu-ról érheti el, vagy klikkeljen az alábbi linkre.
Megnézem a kezdőoldalt.

  


Jelölje be a kívánt megjelenítési formát, majd nyomja meg a "MÓDOSÍTOM" gombot
HÁTTÉRSZÍN
 
BETŰSZÍN
 
BETŰNAGYSÁG
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
Ez
 

 
Gyengénlátóknak
KLIKKELJEN VÁLASZTÁSÁRA

Galandférgesség
 


Mi okozza?

A galandférgek szalagszerűen megnyúlt, lapos férgek, megtapadásra alkalmas fejből (scolex) és ebből kisarjadzó ízekből állnak. Az érett ízek a láncolatról leszakadnak és kiürülnek, helyüket a fejből újra kisarjadzó ízek foglalják el, így testükön csak a fej állandó, míg az ízek a fajfenntartás érdekében „tevékenykednek”. Nagyságuk változó, van közöttük 3-4 ízből álló néhány mm-es és több száz, esetleg több ezer ízből álló, több méter hosszúságú is. Többségük himlős, fejlődésük köztigazdához kötött.
Legjelentősebbek a moniezia- nemzetséghez tartozók: a M.expansa (1-5 méter hosszú, 16 mm széles) és a M. benedeni (hossza elérheti a 4 métert is).
A juhok vékonybelében megtelepedő galandférgek petéi a bélsárral ürülnek a szervezetből. Az állatok a fertőződés után 40-50 nappal kezdenek petéket üríteni. A petékből fertőzőképes forma csak köztigazda segítségével fejlődhet ki, a köztigazdák különböző atkaféleségek, az ezekben fejlődő fertőzőképes lárvákat a fűszálakra tapadó atkával együtt fogyasztja el a juh legelés közben. A juh belében az atkából kiszabadul a fertőzőképes lárva és itt 50-60 nap alatt ivarérett galandféreggé fejlődik. Mivel az atkák a hideget jól tűrik, gyakori, hogy áttelelve már kora tavasszal fertőzik a legelőre hajtott állományt.

Mikor fordul elő?

A kártétel elsősorban az először legelőre kerülő bárányok között jelentkezik, ezeknél már néhány féreg is tüneteket okozhat, míg a kor előrehaladtával a galandférgek többnyire maguktól kiürülnek a bélcsőből.

Milyen tünetek vannak?

Bárányoknál: az állatok bágyadtak, rosszul fejlődnek, soványodnak, vérszegények, gyakori a bélsárrekedéssel váltakozó hasmenés. A végbélből nemegyszer féreglánc lóg ki, vagy a bélsárgolyókhoz féregízek keverednek.

Megelőzés, védekezés

Fertőzött állomány féregtelenítése tavasszal, a legelőre hajtás előtt.
A fertőzött legelőn élő fiatal bárányokat – figyelembe véve a férgek fejlődési ciklusát – június hónapban célszerű kezelni.

Lárvális galandférgesség: amikor a juh egy másik állatfaj galandférgeinek köztigazdája (pl. kergekór).


Megjelent a www.mezg.hu-n: 2007. 04. 24.

Szerző: dr. Böő István
E-mail: boodr@mail.globonet.hu
Honlap: www.globonet.hu/boodr
A kép a szerző felvétele

Szerzői jogi nyilatkozat: a közölt szöveg- és képanyag csak a www.mezg.hu ( info@mezg.hu ) engedélyével használható fel.
Ugrás a lap elejére